Nomofobi Nedir?
Mutsuzsun veya çok sıkıldın… Yapmak istediğin şey telefonda gezinmek fakat bir türlü bulamıyorsun, şarjın yok veya ulaşamayacak bir yerde unuttun. İşte o anda hissettiğin kaygı, yalnız hissetme durumu, öfke mobil cihazlara erişim kesildiğinde duyulan korkuya Nomofobi denir. Nomofobi ‘No Mobile Phone Phobia’ anlamına gelmektedir.
Daha çok irdeleyecek olursak, modern çağın fobisi olan nomofobi, elektronik cihaz kullanımının kişinin hayatını etkileyecek düzeye gelmesi durumudur. Kişi telefonunu kaybetmekten, paketinin bitmesinden, telefonunun çekmemesinden kaynaklanan problemler yüzünden telefonu aktif olarak kullanamadıklarında kaygılanmaktadırlar. Bu kişiler telefonlarını her 5 dakikada bir kontrol etme; aynı zamada her gece yatmadan önce, sabahları uyanır uyanmaz telefona bakma gereksinimi içerisindedirler. 1151 sosyal medya kullanıcısıyla nomofobi düzeyleri arasındaki bağlantıyı ölçmek amacıyla yapılan bir araştırmada eğitim görmüş kişiler ve görmemiş kişiler arasında akıllı telefon kullanma süreleri arasında bir farklılık olmamıştır. Buda eğitim farkı gözetmeksizin bir çok bireyin akıllı telefona olan bağımlılığı gözler önündedir. Sonuç olarak Nomofobi sosyal medya kullanımı, internet kullanma süresi ve telefonu kontrol etme sıklığına göre artışı gözlemlenmiştir.(Gezgin,Şahin ve Yıldırım,2017)
Nomofobinin Akademik Başarıya Etkisi
Günümüzde bir çok aile çocuğunun internet kullanımı sıklığından, telefonu sürekli elinde bulundurma durumundan kaynaklanan akademik başarısındaki yetersizliğinden yakınmakta. Nomofobisi olan bir çok öğrenci derste telefonu kullanmama veya kapatması uyarsına karşı kaygı yaşamakta buda öğrencinin derse odaklanamamasına ve de dersi dinleyememesine yol açmaktadır. Öğrencinin bu durumu akademik başarısında düşüşlere yol açmaktadır. Aynı zamanda öğrenci ders çalışma sırasında, telefonu kontrol etme düşüncesinden ve davranışından kendini alamamakta bu nedenle de öğrenci gerektiği ilgiyi derslerine verememekte.
Önerilen Dizi Köşesinde: BLACK MİRROR
Nomofobi‘den mobil cihazı kullanamama durumundan kaynaklanan kaygı ve korku diye bahsetmiştik. Günümüzde hızla ilerleyen teknolojinin yanlış kullanımı insanları çılgın bir yöne daha doğrusu korkunç bir yaşama sürüklemekte. Black Mirror, teknolojinin zararlarına, belki de beş sene sonra görmemizin muhtemel olan şeyleri anlatıyor. Yönetmen koltuğunda farklı insanların oturduğu, her bölümün senaryosunun hemen hemen farklı kalemlerden çıktığı kısa filmlerden oluşmakta. Farkındalıklarımızın artması dileğiyle…
KAYNAKÇA
Gezgin, D.M.,Şahin, Y.L. ve Yıldırım, S.(2016). Sosyal ağ kullanıcıların nomofobi düzeylerinin çeşitli faktörler açısından incelenmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama,7(1),1-15.
Yazar: Şeyda ERKAN