Depresyon Gizliliğini Tetikleyen 9 Önemli Faktör

Günümüzde çoğu insan içinde bulunduğu depresyonu farketmeden yaşamlarına devam etmektedir. Kişilerin yaşadıkları isteksizlikler, yaptıkları işten keyif alamama süreçleri depresyonu fark edememe sebeplerinden biri olup depresyon gizliliği rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanısıra süreklilik belirtmeyen,kısmi iç sıkıntılar depresyonla karıştırılmamalıdır. Bu karışıklığı önlemek için göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir ?

1-Günlerce devam eden sıkıntılı ruh hali

Depresyon gizliliği ruh halini yansıtan kişilerde memnuniyetsizlikler artış göstermektedir. Hayatlarındaki olumlu gelişmeler bile onları bu duygudurumundan uzaklaştırmakta yetersiz kalabilir.

2-İştahın aşırı artması ya da azalması durumu

Depresyon belirtilerinden biri olan yeme bozuklukları da depresyon sinyallerini veren belirtilerdendir. Kişinin yaşadığı içsel sıkıntı sonrasında yemeği reddetmesi ya da fizyolojik gereksinimler haricinde aşırı tüketim göstermesi.

3-Motivasyon ve konsantrasyonun düşüş göstermesi

Gizli depresyon bireylere çoğu zaman ‘başaramayacaklarına inanma’ durumunu yansıtabilir. Bu inançla birlikte kendilerine olan güvenlerini yitirip hayatlarını çekilmez bir hale getirebilirler.

4-Uyku bozukları

Uyku bozuklukları da depresyonu doğuran sebeplerden biridir.Ortalama uyku ihtiyacının üzerinde uyumak,sürekli uyku halinde olmak ya da uyku ihtiyacını karşılayamamak bireyin daha da hassasiyetleşmesine yol açmaktadır.

5-Temiz ortamlardan uzaklaşma/kaçma

Kişinin gözle görülür titizliği mevcutsa ve artık hijyenik ortamlarda bulunmaktan memnuniyetsizlik duyuyorsa bu hususu fark etmek daha kolay olacaktır. Bu faktör beraberinde önceden kişiyi memnun eden davranışların tekrarlılık göstermemesi ile de bağdaştırılabilir.

6-Diyaloglarda karamsarlık ve aktif izolasyon

Bireyin çevresindekilerle iletişim içerisindeyken hayatlarında yer edinen olgular ya da yer edinebilecek ihtimaller üzerinde negatif fikirler yürütme ve iyimserlikten zamanla uzaklaşma durumu. Devamlılık göstermesi halinde oluşturdukları karanlık köşede sıkışmaları olasılıklar arasındadır. Bu köşede insanlar kendilerini artık oldukça yalnız hissedebilir ve sağlam birliktelikler oluşturmakta zorlanabilirler.

7-Mutluluk hali

Depresyonun veya yaşanılan herhangi bir duygunun gizliliği ya da bastırımı mutlulukla örtülebilmektedir. Beklenilmedik şekilde aşırı mutlu bir ruh hali sergileyebilirler. Ciddiyetin esas alındığı ortamlara ayak uyduramayabilirler.

8-Rutinleşen hayat

Rutin,hayatı daha pratik hale getirmek için zamanla kişiselleştirilmiş kolaylıklar bütünüdür.İnsanlar zaman ve enerji kaybından kaçınmak amacıyla rutini akışlarına dahil ederler. Bu zaman hilesi,kişileri uzun zaman rahatsız etmeyebilir hatta planlı yaşadıklarını daha net hissedebildiklerini düşündürtebilir. Bir süre sonra bu süreç sorunlu bir hal almaya başlayınca birey değişiklikler arayışına girebilir.

9-İntihar eğilimi

Bireyin kendine olan inancını kaybetmesi ve gücünü gözardı etmesi sonucunda kendisini önemsiz bulabilir.Bu önemsizliğin ardından yine kendisini yaşamaya değer görmeyebilir ve hayatını sonlandırmak için girişimlerde bulunabilir.

 

Gizli Depresyonun Tedavi Süreci Nasıl İlerler ?

Öncelikle tıpkı diğer zihinsel ve psikolojik sorunlar gibi hastalığın seviyesine göre izlenen yollar sonucunda başarılı bir tedavi süreci gözlenebilmektedir.Tercih edilen tedaviler arasında psikoterapiler ve antidepresanlar yer almaktadır.Ek olarak yeme bozukluğu ve uyku bozuklukları için de çeşitli tedaviler uygulanabilir.

 

Yazar: Selen SAYIS

 

                          

 

Yorum yapın