Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Nedir ?
En genel tanımıyla dissosiyatif kimlik bozukluğu kişinin bilinç düzeyinde iki veya daha fazla fakat birbirinden oldukça farklı kişiliklere sahip olması ve bu kişiliklerin çoğunlukla birbirinden haberdar olmaması hastalığıdır. Kişinin cinsiyeti,yaşı,yaşam tarzı,görünümü oldukça farklılık gösterebilir. Kişi kadınken erkeğe dönüşebilir bunu ses tonuyla ve görünümüyle destekleyebilir. Ya da 25 yaşındayken 5 yaşında bir kız çocuğu veya 500 yaşında bir filozof olabilir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu’nun Nedenleri
Dissosiyatif kimlik bozukluğu tanısı almış kişilerde genellikle aile ortamında ilgi görmeyen, sevilmeyen şiddete ve tacize maruz kalan durumlar sık rastlanılır.Nadiren yaşanmış büyük travmalardan da meydana gelebilir.Çoğunluğunu çocukken yaşanılan cinsel istismarlar kaplamaktadır.Kişi kendine bir savunma mekanızması oluşturup kendi kişiliğinden kurtulmak ister ve böylece kendine birbirinden farklı kimlikler yaratır.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Disosiyatif kimlik bozukluğunun en temel tedavi yöntemi psikoterapidir.Gerektiğinde bilişsel/davranışçı terapi ve hipnoterapötik tekniklerinden faydalanılabilir.Hasta ayakta psikoterapiyle çoğunlukla iyileşmektedir fakat gerektiği durumlarda kriz dönemlerinde kısa zamanlı yatış psikoterapiside gerçekleşebilir.
Çoklu kişilik bozukluğuna dair ilginç bir vaka örneği:
William Stanley Milligan bilinen ismiyle Billy,24 farklı karakteriyle belki de çoklu kişilik bozukluğunun en dikkat çekici vakası.1955 doğumlu olan Billy,8 yaşında üvey babası Chalmer tarafından cinsel istismara uğradı.Sancılı geçen aile ilişkileri,öz babasının intiharı küçük Billy’e oldukça ağır geldi ve çıkardığı yeni kimliklerle kendine bir savunma mekanızması oluşturdu.Büründüğü yeni kişiliklerde hırsızlık ve tecavüz suçları işleyen,bunları farklı aksan ve dille yapan Billy’e doktorlar tarafından çoklu kişilik bozukluğu teşhisi konuldu ve Billy ceza almadan hastaneye yatırıldı.
Kaynakça ve İleri Okuma
Vajinismus ile başvuran bir dissosiyatif kimlik bozukluğu vakası ve Psikoterapisi.
Yazar: Şeyda ERKAN