Flört şiddeti kapsamında çevremizdeki partnerlerde gördüğümüz veya kendi ilişkilerimizde başımıza gelen bir takım sorunları saymak mümkündür. Flörtlerimizde partnerimizin bize yahut bizim partnerimize uyguladığımız bilinçli veya bilinçsiz şiddet olabilir. Flört şiddetini kısa ve genel şöyle açıklayabiliriz: İkili ilişkilerde bir tarafın daha baskın olup karşısındaki kişiyi isteyerek veya istemeyerek istismar etmesi, kısıtlanması ve aşağılamasına flört şiddeti denir.
Flört Şiddeti Çeşitleri Nelerdir ?
Günümüzde flört şiddeti çeşitleri farklılıklarına göre ayrılmaktadır. Bunlar sırasıyla; Sosyal, dijital, psikolojik, fiziksel, cinsel ve ısrarlı takip olarak altıya ayrılıyor.
- Sosyal Flört Şiddeti
Partnerlerden birinin diğer tarafın sosyal ilişkilerine sürekli ve aşırı müdahalesi şeklinde kendini gösterir. Örnek verecek olursak partnerini ailesinin evine göndermemek, arkadaşlarıyla görüşmesine izin vermemek olabilir.
- Dijital Flört Şiddeti
Partnerlerden birinin karşısındaki kişinin sosyal medya hesaplarını sürekli kontrol etmek istemesi, tehdirt etmesi olabilir. Örnel verecek olursa günümüzde sevgililerin sosyal medyada ortak hesap açıp kişisel hesaplarını kapattırması veya birbirlerinin şifrelerini alıp sürekli kontrol etmek buna iyi bir örnek olacaktır.
- Psikolojik Flört Şiddeti
Partnerlerden birinin diğer tarafın duygularını sömürmesi, aşağılaması, engellemesi, hakaret ve küfür etmesi, korkutması, sürekli eleştirmesi olabilir. Örnek verirsek eğer kişinin karşı tarafa herkesin içinde hakaret etmesi, özel bilgilerini kişinin duygularını önemsemeksizin,empati yoksunluğu ile başkalarıyla paylaşması olabilir.
- Fiziksel Flört Şiddeti
Partnerlerden birinin kas ve beden gücünü diğerinin üzerinde olumsuz bir şekilde kullanması. Karşısındaki kişiye tokat,eşya fırlatma veya kesici alet yöneltme örnek verilebilir bu duruma.
- Cinsel Flört Şiddeti
Partnerlerden birinin cinsel arzularını doyurmak üzere karşısındaki kişiye zor kullanmasıdır. Karşısındaki kişi istemediği halde öpmek veya elle temas etme buna örnek verilebilir.
- Israrlı Takip
Eski partnere veya şuanda birlikte olunan kişiye ısrarla kendi varlığının hissettirilmesi, takip edilmesi yahut ısrarla bir şeyler göndermek. Sürekli kişiye çiçek yollamak veya gittiği yerlerde karşısına çıkmak bu durum örnek verilebilir.
Flört Şiddeti Nasıl Önlenebilir ?
Flört şiddetini önlemek adına ilişkilerimizde çoğunlukla şiddetin farkında olmamız önemlidir. Farkında olmadığımız bir şeyi de değiştiremeyiz. Farkındalık geliştirmemiz var olan flört şiddetiyle baş etmemiz için elbette önemlidir. Bu yüzden toplumda nelerin şiddet olarak görüldüğünü nelerin şiddet içerebileceğini anlatmalı ve bilinçlendirmeliyiz.
Bir diğer önemli sorunda ilişkilerde şiddet gören tarafın şiddet uygulayan partnerinin ileride değişebileceğine ilişkin inançlar kurmasıdır. Eğer kişi şiddet uyguluyorsa bu yüksek bir ihtimalle ilerde de değişmeyecektir. Flört dönemindeyken flört şiddetinin doğurduğu böyle bir sorunu çözmek çok daha sağlıklıdır. Evlenince düzelir diye bir gerçek ne yazık ki yoktur. İşler ciddiye binmeden ilişkiyi bitirmek veya çözümler bulmak hem gelecek nesiller için hem toplum için en önemliside partnerler için en sağlıklısı olacaktır.
Bu yüzden de yapmamız gereken en önemli şey toplumu erken yaşta biliçlendirmek ve bu bilinçte sağlıklı nesiller geliştirmek olacaktır.
Flört Şiddetinin Psikolojik Temelleri
Flört şiddetinin psikolojik temellerine tek bir yaklaşımla bakmak doğru olmayacaktır. Bu yüzden farklı yaklaşımları ele alarak şiddetin psikolojik temellerini anlayabiliriz.
Öncelikle konuyu biyolojik yaklaşımla ele alarak bakalım. Şiddet suçuna karışmış bireylere baktığımızda beyindeki bazı bölgelerde anormallikller görülmüştür. Bu bölgeler prefrontal korteks, amigdala, hipokampüs, temporal lobdur. Zaten frontal lobun insanlarda duyguları düzene sokma ve kontrol etme gibi işlevlerde görev aldığı bilinmektedir. Prefrontal bölge ile beyincik arasında bulunan limbik sistem zaten duyguların merkezi olarak bilinir. Yani frontal lobda oluşan bir hasar veya anormallik kişinin duygu ve düşüncelerini kontrol edememesine yol açar.
Konuya duygusal ve davranışsal açıdan bakacak olursak yapılan çalışmalar çocuklukta olumsuz duygulara ve davranışlara maruz kalan kişileri ileride şiddet uygulamaya daha çok meyilli olduğunu göstermiştir. Ebeveynleri tarafından tutarsız davranışlara maruz kalan çocuklarında şiddete eğilimli olabileceğini biliyoruz.
Flört Şiddetine Karşı Yapılan Atölye Çalışmaları
- Mor Çatı Kadın Sığınağı vakfı
Flört Şiddeti kapsamında: Dayanışma merkezi ve sığınakların feminist yöntemlerle yürütülmesi ile kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratılması amacıyla 2 ayrı tür atölye çalışması gerçekleştirmektedir. Bugüne kadar 10’u aşkın belediye Mor Çatı’dan bilgi ve deneyim paylaşmak üzere atölye çalışması talep etmiştir. Kadın örgütleri ile ortak yapılan atölyelerin sayısı ise 100’e yakındır.
- Cinsel Şidettle Mücadele Derneği
Flört şiddeti kapsamında: Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Mardin Gençlik Merkez’nin davetiyle Ocak ayında Mezopotamya Sirk Sanatları projesinde yer alan genç gönüllülere yönelik 2 günlük eğitim gerçekleştirdi. Eğitim kapsamında 17 gönüllü ile toplumsal cinsiyet rolleri, çocukların bedensel söz hakkı ve cinsel istismara karşı koruyucu önleyici yaklaşımla ilgili konuşuldu. Ocak ayında Kıbrıs Feminist Atölye (FEMA) davetiyle Girne’de çocuk çalışanlarıyla bir araya gelindi. Çocuklarla çalışırken hak temelli yaklaşımın ne olduğu, istismar ve sınır ihlallerini önlemeye yönelik eğitimcilere düşen sorumluluklar ve çocuklarda onay kavramı üzerine tam günlük bir eğitim gerçekleştirildi. Eğitimden 24 kadın yararlandı. Şubat ayında Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Komisyonu’nun davetiyle Manavgat’ta bir grup avukatla birlikte gerçekleştirilen cinsel şiddet farkındalık etkinliğiyle 17 kadına ulaşıldı. Cinsel şiddetle ilgili temel kavramlar, toplumsal mitler üzerine tartıştığımız atölyede ayrıca avukatların cinsel şiddete maruz bırakılmış kişilere hizmet sunarken sahip oldukları mesleki sorumluluklar hakkında konuştuk.
Kaynakça ve İleri Okuma:
- Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Faaliyet Raporu 2017
- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Atölyeler
- On Dokuz Mayıs Üniversitesi Flört Şiddeti Konferansı
Yazar: Özge KARATAŞ