Kaygı Bozukluğu ile Baş Etmede Alternatif Yollar

Kaygı Bozukluğu Nedir ?

Kaygı yani anksiyete hayatta kalmamız için aslında gerekli bir duygudur. Bu duygu yerinde ve yeterli olduğu zaman bizim problemlerle başa çıkmamızda, sorumluluklarımızı yapmamızda, bir iş için harekete  geçmemizde yardımcı olur. Çünkü kaygı bize bir tehdit için harekete geç, savunmaya geç sinyali verir. Buna doğal anksiyete denir ve günlük hayattaki problemlerle başa çıkmamız için aslında gereklidir. Kaygının normalin üstünde ve gerçek bir tehdit oluşturmayan durumlarda dahi ortaya çıkması ise patolojik anksiyetedir.  Kaygı bozukluğundaki anksiyete patolojik anksiyetedir. Bu durum ise kişinin işlevselliğini bozmaya başlar. Ev, iş ve aile hayatındaki ilişkilerini olumsuz etkiler. Bireyler kaygı bozukluğunda endişeyi genelde çok net ve yoğun hissederler ancak kaygıyı kontrol edemezler. Kaygının fiziksel belirtileri ise genelde kaslarda gerginlik, göğüste ağrı, çabuk yorulma, hızlı kalp atışı ile kendini gösterir.

 

Kaygı Bozukluğuna İyi Gelen Egzersiz ve Aktiviteler

  • Yoga

Kaygı aslında gelecekte yaşamaktır. Gelecekte kötü bir şeyin olacağını düşünmek tehdit olmayan durumlarda bile kaygıya sebep olur. Anda kalmak zihni dinginleştirir ve daha huzurlu olmamızı sağlar. Yoga ve nefes egzersizlerinde de ana ve nefese odaklanıp zihnimizi durgunlaştırmaya çalışırız. Düzenli yapılan yoga ve kaygı sırasındaki nefes egzersizleri kaygıyla baş etmede oldukça işe yarar.

  • Hobi Edinmek

Farklı hobiler edinmek ve uğraşlar bulmak günlük hayattaki yaşadığımız stres ve kaygının etkisinin daha hafiflemesini sağlar. Hem özgüvenimizi geliştirir hem mutlu olmamıza neden olur hem de stresle baş etmede oldukça etkilir. Zihnimizi günlük ve gelecek sorunlardan bambaşka bir aktiviteye birkaç saat odaklanmak zihnimize yine iyi gelecektir. Bu hobiler kitap okumak, herhangi bir müzik aleti çalmak ve sanat dallarıyla uğraşmak olabilir.

  • Doğa Yürüyüşü ve Oksijen

Doğada sakin bir yürüyüşün huzur ve dinginlik verdiğini kimse reddedemez herhalde. Sanayileşmenin, yabancılaşmanın çok fazla olduğu günümüzde doğada vakit geçirmek fiziksel ve psikolojik  olarak iyi hissetmemize sebep olacaktır. Neden? Doğada oksijen miktarının kentlere göre fazla olması. Çünkü depresyon ve kaygı için oksijen oldukça önemlidir. Beyin ve vücuttaki  hücrelerin yenilenmesini ve canlanmasını sağlar.

  • Spor

Düzenli spor yapmak endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Endorfin hormonu ise vücutta ağrıyan yerlerde ağrının azalmasına sebep olur. Ayrıca düzenli spor serotonin salgılanmasını da sağlar ve bu hormon bize mutluluk verir. Psikolojik iyilik hali dışında özellikle kardiyo çalışmak panik atak hastalarına önerilir. Ayrıca spor kaygı bozukluğu için görülen kas gerginliklerine de iyi gelmektedir.

  • Günlük Tutmak

Duygu ve hisleriniz için günlük tutabilirsiniz. Peki bu ne işe yarar? Duygularınızı içinize atmak ve bastırmak ilerleyenen zamanlarda daha yoğun bir şekilde ortaya çıkmalarına neden olabilir. Bu nedenle kaygı histettiğiniz an hislerinizi yazıya dökmek, onları dile getirmek kadar etkilidir ve bu rahatlamanızı sağlar. Hislerinizi paylaşmak, aktarmak daha sağlıklıdır.

 

Mindfulness (Bilinçli Farkındalık)

Mindfulness şu an içerisinde gerçekleşenlere dikkati yoğunlaştırmayı, bu dikkatin önemini fark etmeyi ve tüm bu fark edilenleri acele ile yargılamaksızın kabul etmeyi içerir. Bilinçli farkındalık yalnızca şu anda yaşamak ve şu anı fark etmek değildir ve anlaşılması gereken iki boyutu vardır. İlk boyut mevcut an içinde olanları fark etmek, ikinci boyut ise tüm bu fark ettiklerimizi karşılama biçimimiz. Bundan dolayı bilinçli farkındalık için algılama ve algılanan şeyi kabul etmenin karışımından oluşan bir yaklaşım desek yanlış olmaz çünkü sadece algılamak, dikkatten ibarettir; bilinçli farkındalık ise mevcut bir anı bilinçli bir akıl açık, sevgi ve şefkat dolu bir kalple algılamaktır.

 

Kaygı Bozukluğu ve Beslenme

Bir insanı sağlıklı olarak değerlendirmek için duruma bütüncül bir yaklaşımla bakmamız gerekir. Yani bir insan hem fiziksel hem de ruhsal anlamda sağlıklı ise gerçek anlamda sağlıklıdır. Bu iki boyut birbiriyle etkileşim içindedir. Yani psikolojik sağlık ve fiziksel sağlık birbirini etkilemektedir. Psikolojik olarak sağlıklı olmak istiyorsak  fiziksel olarakta dikkat etmemiz gerek. Spor ve egzersizin öneminden yukarıda bahsettik. Bunun yanında beslenme alışkanlığı da oldukça önemlidir. Bazı yiyecekler vardır ki mutluluk ve enerji veren hormonların salınımını sağlar. Bu besinler:

  • Yumurta
  • Kinoa : Kinoanın içinde serotoninin öncü maddesi olan triptofan aminoasidi yönünden zengin bir besindir.
  • Kabak Çekirdiği : İçinde triptofan bulunur ve stresi ve endişeyi azaltır.
  • Amonranth : Halk arasında horozibiği tohumu olarak bilinir. Triptofan içeriği yüksektir.
  • Hindi eti : Triptofan açısından zengindir. Ayrıca yüksek miktarda selenyum ve B12 içerir. B12 eksikliği depresyon, hafıza kaybı, yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık gibi bilişsel işlevlerde yetersizliklere sebep olur.
  • Çikolata (Bitter) : İçerisinde bulunan feniletilamin isimli madde ile endorfin salgılanmasını sağlıyor.

 

Kaynakça ve İleri Okuma:

 

Yazar: Özge KARATAŞ

 

Yorum yapın