Sigmund Freud Kimdir ?
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856 yılında orta halli bir Yahudi yün tüccarının ikinci evliliğinden meydana gelmiştir. Henüz 4 yaşındayken ekonomik bulanım sebebiyle ailesiyle Viyanaya yerleşti. Latince,Fransızca ve İngilizcenin yanında kendi çabalarıyla İbranice, İspanyolca ve İtalyanca da öğrenerek, 6 lisan bilen Avusturyalı nörologdur. Üniversite yıllarında Yahudi düşmanlığıyla karşılaşması sonucu arkadaş çevresi tarafından dışlandı. 1881 yılında tıp eğitimini bitirerek 1883’te dönemin ünlü beyin anotomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert’in yönetiminde psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başladı. 1885 yılında aldığı bir bursla Paris’e gitti. Burada histerinin etkileri, hipnotizma ve telkinin etkilerini gözlemledi. 1886’da Paris’ten ayrılıp Berlin’e giderek çocuk nöropatolojisiyle ilgilendi.
Freud kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek oluştuğunu öne süren psikanalitik kuramın kurucusudur, aynı zaman da hastaların zihinsel süreçlerinin biliçdışı unsurları arasındaki bağlantıları kurmaya çalışan bir psikoterapi tekniği olan psikanalizin de kurucusudur.
1923 yılında kendisine üstçene ve damak kanseri teşhisi konmuştur. Takip eden yıllarda 33 ameliyat oldu, sürekli damaklık taktığı için uzun yıllar yemek yeme ve konuşma sıkıntısı çekti. 1938’de Nazilerin Viyana’ya girmesiyle beraber en küçük kızı Anna ile beraber Londraya yerleşti. 23 Eylül 1938’e kadar yani ölümüne kadar tedavilerine ve çalışmalarına Londra’da devam etti.
Sigmund Freud ve Oedipus Karmaşası Nedir ?
Sigmund Freud’un kurduğu psikanalitik kurama göre Oedipus Karmaşası karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsindeki ebeveyni saf dışı etme konusundaki çocuğun beslediği duygu düşünce ve fantezilerin toplamıdır. Freud’a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir. Günümüzde de kız çocukların babalarına düşkün olmaları, babalarından ilgi beklemeleri ve onlara şımarmaları; erkek çocukların annelerine düşkünlüğü, annesiyle beraber uyumak istemesi ve babasını kıskanması buna örnek olarak gösterilebilir.
Freud’un 3-5 yaş dönemine denk gelen psikoseksüel evrelerin fallik dönemindek erkek çocuğun annesine duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağına dair korkusuyla yaşadığı karmaşaya odipius karmaşası adını vermiştir. Yunun mitolojisindeki Sophokles’e ait Kral Oedipus hikayesinden esinlenerek adlandırmıştır.
Oedipus Karmaşası Nasıl Çözümlenir ?
Erkek çocuğun yeni keşfettiği ve en çok değer verdiği cinsel organına zarar verileceği (iğdiş) inanan çocuğun korkusu zamanla odipal sevgiden ağır basar ve annesine duyduğu hisleri bırakarak babasıyla özdeşim kurmaya çalışır. Odipal çatışma Sigmund Freud’a göre bu şekilde çözümlenir.
Yazar: Sena KALAZ